Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

Pilisborosjenői, közéleti információ forrás.

Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: m16 » szomb. feb. 01, 2014 1:59 pm

Már megszokhattuk, hogy évente kétszer megjelenik a kéményseprő, mindig a legváratlanabb és a legalkalmatlanabb pillanatban, vagy ha épp nem vagyunk otthon, hagy egy ultimátum-szerű cetlit a postaládában azzal, hogy melyik napon leszünk kötelesek az ő látogatását várni reggeltől estig. Aztán ha megjelent, vagy csinált valamit, vagy nem, de kéményenként nagyjából 2-4000 Ft-unk bánta ezt az akciót.
Tavaly azonban némileg változott a helyzet. Új szabvány lépett életbe, és a seprők tőlük szokatlan szigorral jegyzeteltek le minden hiányosságot, szabálytalanságot. Legtöbbünk egykedvűen vette át, írta alá az elsőre értelmezhetetlen hibakódokkal jegyzett papírt, és nyújtotta át a szolgáltatás árát és a borravalót. A nyugalom akkor szűnt meg, mikor mindezt követően megérkezett a Katasztrófavédelem 3 oldalas határozata, amiben megtiltják a kémény használatát „élet és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésére” hivatkozva, és sorozatos tűzvédelmi bírság kiszabását helyezik kilátásba. Sok oka lehet egy kéményhasználat letiltásának, külső kivezetésű konyhai páraelszívó, jól szigetelt ablakok (levegő-utánpótlás). De a sort messze az új, ún. „12 cm-es szabály” vezeti, amely szerint a kéménytől 12 cm-en belül nem lehet faszerkezet. Akkor sem, ha tűzvédő burkolatot kapott, és akkor sem, ha olyan lángmentesítő szerrel van kezelve, ami a fát bizonyíthatóan éghetetlen anyaggá teszi! (Most ne firtassuk azt, hogy műszaki, mérnöki szempontból ez a szabály egy vicc, hagyjuk meg ezt a szakmai fórumoknak, ahol nagyjából egybehangzóan állítják, hogy ez egy értelmetlen előírás, de ami nyomán Pest és Bács-Kiskun megyében mégis több mint 7000 kémény bizonyult veszélyesnek, és így, hétköznapi nyelven mondva, letiltottnak.) Folytassuk inkább ott, hogy a háztulajdonos előtt két út állt: vagy megszünteti a kéményét, vagy valamilyen módon átalakítja úgy, hogy meglegyen az a 12 cm. Sem a tetőszerkezet átalakítása, sem a kémény elhúzva újraépítése nem olcsó mulatság, 1-2 évi tűzifa ára biztosan elment erre.
Nos, jó hírem van azoknak, akik még nem vágtak bele az átalakításba, vagy nem bontották le a kéményüket! A 12 cm-es szabály rövid fennállása után megszűnt! Aki már elvégezte az átalakításokat, az most joggal bosszankodhat, de egyebet nem nagyon tehet.
A másik, ami még lényeges lehet, hogy egy kémény üzemen kívül helyezése (ha nem használjuk, és nem szeretnénk a semmiért évente fizetni) nem annyira komplikált dolog, ahogy azt a sorellenőrök szeretnék beállítani! Nem, nem kell a cserép alá bontani, sőt, még beton fedlappal sem kell a tetejét lezárni, elég az összes nyílását, tehát a bekötőket és a tisztítókat is tűzálló anyaggal lezárni, magyarul be kell falazni, vakolni. (Nem használt cserépkályha esetében az eljárás ugyanez, azzal a különbséggel, hogy ott magát a kályhaajtót kell befalazni.) Ha még a sorellenőr érkezése előtt sikerül ezt a munkát elvégezni, akkor ennek idén díja sincs. Egyéb esetben be kell jelenteni, 3455 + 2540 (kiszállás) az ára az üzemen kívül helyezésnek.
Kérem, osszák meg ezeket az információkat azokkal, akik koruknál vagy egyéb oknál fogva már nem igazodnak el a hivatalos ügyek útvesztőiben! Védjük meg őket a felesleges kiadásoktól, kényelmetlenségektől, aggodalmaktól!
m16
 
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: szomb. feb. 01, 2014 1:53 pm

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: Dictator » vas. feb. 02, 2014 12:39 pm

Király, mi tavasszal megcsináltuk nem kevés pénzért. Van erről hivatalos linked M16? Amúgy köszi az infót!
Hosszan nem mennék bele, nem olyan könnyű a helyzet, el kellene indulni, majd meglátjuk mi jön ki belőle.

A forrást elő kell teremteni, el kell végezni a munkát! Meg lesz az eredménye.
Avatar
Dictator
 
Hozzászólások: 870
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 8:00 pm

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: m16 » vas. feb. 02, 2014 3:44 pm

Hivatalos linkem olyannyira nincsen, hogy magát a szabványt sem lehet megtalálni sehol a neten, legfeljebb megvásárolni, ha jól emlékszem 10.000 Ft körüli áron! (Elektronikus formában is létezik kicsit olcsóbban, de az nem elérhető. Miért is lenne, ha a hivatal adóforintokból működik?) Van viszont telefonszám a Magyar Kémény Kft. honlapján, ahol minden műszaki, jogszabályi kérdésre választ adnak, és ők maguk rögzítik is a beszélgetést, ilyen formán hivatalosnak tekintendő, alkalmasint levédheti magát vele az ember.
Nem tagadom, a felháborodás íratta meg velem a fentieket. Azon még valahogy túltettem magam, hogy át kell ácsolnom a tetőmet egy idióta szabvány miatt. Még akkor sem lepődtem meg nagyon, mikor visszavonták az egészet, és így bebizonyosodott, hogy ebben az országban mindig a hülye, szabálykövető emberek járnak leghamarabb pórul. De az, hogy a kéményseprő hamis vagy legalábbis kétértelmű közlése alapján a nyugdíjukból tengődő emberek teljesen feleslegesen lebontják a kéményüket, már mindennek a teteje, ez packázás! (Személyes tapasztalat, én tavaly nyáron az utcán próbáltam megtudni tőle, hogy mi a teendőm, ha szeretném üzemen kívül helyezni a problémás kéményt. Úgy fogalmazott, hogy „én azt szeretem, ha le van bontva cserép alá.” Az újabb, kérdésre, hogy azon kívül, hogy ő mit szeret, mi a szabályos eljárás, válaszként somolyogva elsietett.)
Amúgy sem értem az egészet. A kéményseprő szolgáltató, vagy hatóság? Vagy mindkettő a Katasztrófavédelemmel a háta mögött? Vicces, hogy két személy jogosult szinte bármikor körülnézni a lakásomban. Az egyik a rendőr, ha van házkutatási parancsa illetve életveszélyt akar elhárítani vagy bűncselekményt akar megakadályozni, a másik a kéményseprő, ha épp arra jár. Egy pillanatig sem vitatom, hogy szükséges a kémények ellenőrzése, de azt nem hiszem, hogy ne lehetne kulturáltabban, hatékonyabban és nem mellesleg szakszerűbben megoldani, úgy, ahogy ezt a többi, valódi szolgáltató teszi, ahol valamit kapok is a pénzemért. Úgy 2 éve egy ombudsmani jelentés megállapította, hogy a rendszer egy „ezer sebből vérző kényszerszolgáltatás”, de azóta egy szót sem hallani erről, legfeljebb annyit, hogy a kéményseprők nem tudnak tovább működni a rezsicsökkentés utána árakkal.
Egyébként nincs mit, és sajnálom, hogy neked már nem segít ez az info.
m16
 
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: szomb. feb. 01, 2014 1:53 pm

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: korte » vas. feb. 02, 2014 11:18 pm

Ez egy adó. Attól szedik be, akitől tudják. Túlárazott. A bélelt gázkémény ellenőrzése pl. egy db tükrözés, tisztítani sem lehet, ehhez képest legalább dupla ár, a semmiért. A "gondoskodó állam" maradványa. (Társasházaknál és intézményeknél nyilván jó, ha kötelező).
korte
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 1:06 am

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: m16 » csüt. feb. 06, 2014 9:05 pm

Adó? Lehet, de akkor úgy kéne nevezni, és nem kéne mellé ez a fontoskodó cirkusz.
Egyébként ez a legfinomabb megfogalmazás, amivel találkoztam különféle fórumokon. „Rablás, lopás, lehúzás, maffia” – ezek voltak a gyakoribb definíciók. És nem a pórul járt, felháborodott kéménytulajdonosok illették ezzel az eljárást, hanem olyanok, akik szakmabeliek, és belülről is látják a rendszert.
Ami az árakat illeti: tavaly 2x1910 Ft volt a szilárd tüzelésű kályha „ellenőrzési” díja. A gázkéményt évente egyszer ellenőrizték, 1x2032 Ft-ért. Így éveken keresztül le lettem húzva csaknem 10.000 forinttal úgy, hogy a derék seprő nagy szakértelemmel ránézett a kéményeimre, lefirkantotta a nyugtát, és nagyon alázatos képpel közölte, hogy nincs aprója, nem tud visszaadni… Mindezt 2 perc alatt. Ha utánaszámolok, ez egy New-York-i sztárügyvéd órabérét meghaladhatja.
A rövid életű „12 cm-es szabály” nekem, 107 ezer forintomba került, és viszonylag egyszerű volt megoldanom egy szarufa kiváltásával. Nagyobb tetőnél, vagy ha egyéb ácsolat is belül van a határon, gondolom, ennél jóval több.
Össze van kicsit kavarva a dolog. Az ellenőrzés valóban hatósági feladat. A seprés, tisztítás meg szolgáltatás. Ezt itt összemossák rendesen, és azért árazzák túl, mert elvileg előfordulhat, hogy seperni is kell, kell, de a váratlan időpont, meg a „szakember” felszereltsége kizárja ezt a lehetőséget.
Most, a rezsicsökkentés kapcsán sok szolgáltató beadta a kulcsot. De nem kell aggódnunk, a Katasztrófavédelem kijelöl olyanokat, aki majd elvégzik ezt a komoly munkát. Pályáztatás, verseny nélkül. Hogyan? Úgy, hogy a felmerülő plusz dologi költségeket az államkincstár állja.
Kéménymutyi? 
m16
 
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: szomb. feb. 01, 2014 1:53 pm

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: Vendégke » szer. máj. 06, 2015 8:17 pm

Kaptunk értesítést, hogy tegnap jön a kéményseprő. Lányom itthon is maradt, és várta. Közölte, hogy tavaly is itt járt, csak mi nem voltunk itthon (semmilyen értesítést nem kaptunk, hogy jön), és ezért most fizessük ki a tavalyi kiszállást is, ami 2540 Ft. Az idei "ellenőrzésért" meg 2760 Ft-ot kért.

Két dolgot nem értek:
1. Lehet bizonyíték nélkül állítani, hogy mi tavaly őt nem fogadtuk? És lehet ezért utólag pénzt behajtani?
2. Mennyi idén a díj, mert a Magyar Kémény Kft oldalán lévő díjtáblázatból bekem sehogy sem érthető a 2769 Ft.

Ui: és ha valami nem tetszik, érdemes reklamálni, vagy maj bosszúból rámküldik jövőre a katasztrófavédelmet valamilyen indokkal?
Vendégke
 

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: Vendég » csüt. máj. 07, 2015 10:11 am

Ez valami vicc? Kifizetted az állítólagos kiszállás díját egy év után? És ha azt mondja, hogy hatszor keresett, hatszoros árat fizetsz? Kiszállási díj csak akkor van, ha te magad kérsz ellenőrzést valamilyen okból, például ha egy új készülékhez kell a kéményes papír is. Épp azért van ez a becsengetős rendszer, hogy ne legyen kiszállási díj. Háromszor kell próbálkoznia és értesítőt hagynia, utána neked kéne keresned őt időpontegyeztetésre. Én reklamálnék a helyedben.
A katasztrófavédelem maximum akkor jöhetne a képbe, ha a papírodra azt írta, hogy veszélyes a kéményed és tilos használni.
Az árak elvileg csökkentek de gyakorlatban emelkedtek, az eddigi egységárak helyett valami bonyolultabb számítás van, több kis tételből jön össze. Érdemes lesz részletes számlát kérni, talán úgy kiderül, hogy miért fizetünk, vagyis hogy milyen ürüggyel húznak le.
Vendég
 

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: Vendégke » csüt. máj. 07, 2015 10:45 am

Beszéltem a Magyar Kéménnyel, valóban helytelenül járt el, vissza fogják utalni. A rendszerük szerint tavaly nem is járt kint kéményseprő. De jó tudni: ezzel is bepróbálkoznak!!
Vendégke
 

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: Timi1,5 » csüt. máj. 07, 2015 11:50 am

Nálunk a soha nem használt- elfalazott kéményre kért pénzt "tartalék kémény" címszóval, majd mikor szóvá tettem, hogy el van falazva, be sem jött megnézni, csak nagy arcával közölte, hogy ha a kémény tetejét csúcsosan lebetonozom (csúcsosan azért, hogy lentről is lássa, hogy le van zárva, s ne kelljen fölmenni akár egy kisebb létrára se), akkor eltekintenek a tartalék kéménydíjtól.
Mindezt a semmiért.
Erre mondaná Kohn bácsi, hogy "ügyes!"
Timi1,5
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: szer. okt. 08, 2014 10:46 am

Re: Kéményseprés, avagy a "kényszerszolgáltatás"

HozzászólásSzerző: Vendég » csüt. máj. 07, 2015 6:48 pm

"Helytelenül járt el", magyarul hazudott, megkárosított, a saját érdekei szerint félrevezetett embereket, nincs egy elérhető díjtáblázat, amiből ellenőrizhető lenne amit felszámol, mindennek tetejébe pofátlan és be kell engedni a lakásomba? Szzuper!
Timi neked külön gratula, ha bevetted ezt a csúcsos beton bulit és ennyiben hagytad!
Vendég
 

Következő

Vissza: Mi történik és minek kellene történnie Pilisborosjenőn?

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég

cron