Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

Pilisborosjenői, közéleti információ forrás.

Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: Dictator » szer. jún. 25, 2014 11:28 am

Ok hogy kampány van, de ennyire? Olvasom a szomszédban egyeseknek milyen rövid a memóriája, elfogyott a tárhely pedig 1 éven keresztül részletesen ki lett vesézve a téma. Láthatóan egyáltalán nincsenek képben, hogy alulinformáltság vagy nettó propaganda az oka azt játsszák le egymás közt. Inkább  a Maciktól vártam hasonló demagógiát, de úgy látszik mindig akad egy-két  okosabb állatfaj. Nem fárasztom magamat egy felesleges regisztrációval, ezért  ide gyűjteném e témával kapcsolatos írásokat. Legfőképpen GGy. tud még ehhez majd hozzátenni, októberig biztosan többször fel  fog még merülni a téma egyesek fantaziajaban. Akit érdekel majd elolvassa, aki eddig is úgy tett mint aki nem tudná tőlük nem várok túl nagy változást. Itt 10 millió, hol a 10 millió? Valaki segítsen elmagyarázni a gyengébbek kedvéért hogyan lehet úgy 10 milliókat lenyúlni hogy utàna sem több bizottsàg, sem az ügyvédek, sem a könyvvizsgáló, sem a NAV nem talált erre bizonyítékot.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Dictator szer. jún. 25, 2014 11:48 am-kor.
Hosszan nem mennék bele, nem olyan könnyű a helyzet, el kellene indulni, majd meglátjuk mi jön ki belőle.

A forrást elő kell teremteni, el kell végezni a munkát! Meg lesz az eredménye.
Avatar
Dictator
 
Hozzászólások: 870
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 8:00 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: Dictator » szer. jún. 25, 2014 11:42 am

FALUGONDOK - FALUGONDNOK

 

Egyre több cikk foglalkozik vele, egyre inkább ütközőponttá válik, a falu életében a Falugondnok Kft. Elérkezettnek látom az időt, hogy mint érintett, megpróbáljam a valós tényeket leírni.

A Kft. 2011 augusztusában alakult, szakmai előkészítés nélkül, a Pénzügyi Bizottság ellenzésével. Jómagam 2011. december 12. óta vagyok – voltam – a Kft. ügyvezetője, valójában teljesen véletlenszerűen, egy váratlan felkérés alapján.

Az ezt megelőző időszakról nem tisztem nyilatkozni.

Első naptól a nyakamba szakadt a hóeltakarítás, elmondhatom, nem tudtuk normálisan elvégezni.  Átgondolatlan, kósza ötlet volt egy db. szinte alkalmatlan járművel elvégezni azt a munkát, amit Zeke úr 27 év tapasztalatával is csak 3 géppel tud végrehajtani. Azért a végére egész jól összerázódott a dolog.

30 milliós költségvetésünk szakmai, pénzügyi bizottsági előkészítés nélkül készült, a Hivatal akkori pénzügyi vezetőjétől a legminimálisabb segítséget sem kaptuk meg ehhez, így ez a szép kerek összeg gyakorlatilag hasraütés eredményének tekinthető. Ez az összeg a falu költségvetésének alig 6 %-a, ennyi „kerül ki az utcára”.

Az „így ez nem lesz elég” jellegű hozzászólásaimra a válasz mindig ugyanaz volt: majd megváltoztatjuk, megemeljük a keretet.

Nem teljesen valós, hogy az első félévben 27 milliót elhasználtunk, viszont igaz, hogy most, november közepén sem léptük túl a 30 milliót. Köszönhető ez persze annak is, hogy immár négy hónapja nem fizeti a Hivatal a leadott számláinkat, így augusztus végétől egyre kevésbé magas szinten tudtuk – sajnos – feladatainkat elvégezni.

A Kft. által elvégzendő feladatokat, a Kft. árpolitikáját egy Közszolgálati Szerződés rögzítette – egyhangú képviselő testületi határozat alapján.

Áraink közel piaci árak voltak, azért, hogy a keletkező „hasznunkat” visszafogassuk, beruházzunk, beszerezzük a szükséges gépeket, szerszámokat. A terv az volt, hogy amint „felöltöztettük” a Kft-t, az árainkat újabb testületi határozattal csökkentjük, hogy a Kft. a jövőben sokkal olcsóbban tudjon működni. Ekkor tudtunk volna „megtérülni”, bár a mai magyar gazdasági viszonyok között ez sem volt több, mint egy szép rózsaszín illúzió.

A tervet végrehajtottuk, 10 milliót jóval meghaladó értéket képeztünk a falu számára – amit a nyilvános leltári elszámolásunk keretében át is adunk a Polgármesteri Hivatalnak. Tartok tőle, hogy ennek nagy része majd kárba vész, gazdátlanul, kihasználatlanul elkótyavetyélve.

Rengeteg olyan munkát kellett elvégeznünk a tulajdonos utasítására, amely költségvetésünkben eredetileg nem szerepelt, ezek jelentősen emelték a költségvetésünket. Ezeknek a munkáknak a jelentős részével nem is értettem egyet – pl. minden ellenkező híresztelés és akaratunk ellenére mi építettük a két sportpályát az iskolának – de nem az én kompetenciám a tulajdonosi utasításokkal szembeszállni.

A létszámunk valóban „fokozatosan 10 főre emelkedett”, december „még csak” 9 fő volt.

Létrehoztunk egy komplett, jól felszerelt lakatos műhelyt, saját autószerelő műhelyt, ezek a dolgok is beérhettek volna idővel.

Az általunk fémjelzett időszakban minőségi ugrás történt a falu tisztaságával, közterületeink rendbentartásával, fűkaszálással, stb. kapcsolatban.

Kátyúztunk, utat „javítgattunk”, folyamatosan foglalkoztunk a vízelvezetéssel. Ezt nem dicsekvésnek szánom – csak ténymegállapítás – tisztában vagyok vele, hogy a falu jogos igényeinek 10 %-át sem tudtuk teljesíteni.

A vízelvezetés évtizedek óta megoldatlan probléma, a folyamatos építkezéseknek köszönhetően egyre súlyosabb, szinte már reménytelen a helyzet.

Útjaink állapotáról inkább ne is beszéljünk! 10 milliós tételekből demonstratívan egy-egy kisebb utca ilyen-olyan rendbehozatala oldható meg, csakhogy Pilisborosjenőn több, mint 100 utca van. Néhány millió forintból ez szélmalomharc. Akinek a háza előtt dolgoztunk, szerencsés esetben örült neki, aki előtt nem, az persze úgy érezte, már megint nem történt semmi (és nagyjából nekik volt igazuk).

Ez így teljesen kilátástalan küzdelem volt – főleg onnan kezdve, hogy lehetőségeink korlátozásának köszönhetően már a szükséges minimumot sem tudtuk teljesíteni.

Sok vád érte a dolgozóimat – lusták, lógnak. Ezt kikérem az Ő nevükben! Kevés olyan munkahely van ma Magyarországon, ahol éhbérért ennél tisztességesebb munkát végeznek. Mellesleg a több munkához sokkal komolyabb anyagi forrásokra lett volna szükség – mindannyian tudjuk, ez nem állt, és nem is áll rendelkezésre, sőt a közeljövőben sem fog.

Azon felül, hogy a Kft-t a falu jelenlegi csődközeli állapota miatt kell megszüntetni (mondhatnám, ez gazdasági érdek), sajnos a közelmúlt helyi politikai csatározásai, az ezzel kapcsolatos felelőtlenségek is nagyon jelentős szerepet játszottak.

A Kft. létrehozásában nem volt szerepem.

Mióta ügyvezető lettem, folyamatosan próbálom megtudni, miért is jött létre. Érdemi választ erre a mai napig nem kaptam, legfeljebb némi homályos utalásokat.

Tudom, a Kft-t lehetett volna gazdaságosabban is üzemeltetni, könyvelőmmel együtt tettünk is ezzel kapcsolatos javaslatokat: ezek süket fülekre találtak.

Vannak szülők, akik egyengetik a gyerekeik útját, segítik őket, ahol lehet.

A Kft. szülei nem ilyenek. Ellehetetlenítették, tönkretették, kicsinyes, egyéni célokra használták fel.

Állítólag nélkülünk olcsóbb és szebb lesz az élet. Nem hisszük, kételkedünk.

Az általunk végzett feladatokat eddig vállalkozók hajtották végre, nem szívességből. Ez olcsóbban csak úgy működhet, hogy az általam sem elégségesnek vélt feladatoknak is csak töredéke kerül végrehajtásra – magyarán szólva szinte semmi.

Mint említettem munkáinkat szerződés, utasítások alapján, számlázásunkat a tulajdonos Önkormányzat által testületi határozatokban megállapított árak alapján, ellenőrizhető módon végeztük, könyvelőnk, könyvvizsgálónk ellenőrzésével, nem mellesleg az Önkormányzat folyamatos felügyeletével. Az utóbbi egy évben egyetlen forint sem tűnt el, nem ment veszendőbe, így sem személyes felelősségemet, sem a Kft. felelősségét nem tudom értelmezni Pilisborosjenő anyagi helyzetének alakulásával kapcsolatban.

Felelősök viszont nyilván vannak. Alakult egy vizsgáló bizottság. Tessék feltárni a tényeket, amiben tudok, állok rendelkezésükre.

Sokan kérdezik, hogy megbántam-e, hogy elvállaltam ezt a feladatot. Egyértelműen nem. Büszke vagyok arra a kevésre is, amit sikerült munkatársaimmal végrehajtani. Az utóbbi néhány hónap meghurcoltatására, vádaskodásaira, felelősség áthárítására már egyértelműen igen a válaszom. Azt hiszem, nem érdemeltem, nem érdemeltük ki, amit kaptunk.

Volt valami, ami egyáltalán működött Pilisborosjenőn, az is megszűnt.

A sorsunkról – jellemző módon – a hátunk mögött döntöttek a tényállások ismerete nélkül, egyoldalú tájékoztatás alapján.

A lehetőségét sem kaptam, kaptuk meg, hogy a személyemet és az általam vezetett Kft-t érintő ügyekben a véleményemet – véleményünket kifejthessük.

  
Hosszan nem mennék bele, nem olyan könnyű a helyzet, el kellene indulni, majd meglátjuk mi jön ki belőle.

A forrást elő kell teremteni, el kell végezni a munkát! Meg lesz az eredménye.
Avatar
Dictator
 
Hozzászólások: 870
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 8:00 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: GergelyGyorgy » szer. jún. 25, 2014 3:53 pm

Ám legyen! KFT-zzünk egy kicsit. Nem lep meg, hogy előkerült a téma.
Több, mint húsz éve nem voltam kocsmában, nem verem a családomat, büntető eljárás sem folyik ellenem, valamivel meg mégis csak támadni kell. Igaz, a támadást nem onnan vártam, ahonnan jött.
Magam már jó régen kínosan kerülöm a témát, nem azért, mert szégyellni valóm lenne, ellenkezőleg, nem akarok vele túlzottan dicsekedni. Ugyanis a KFT részünkről, alkalmazottak részéről meggyőződésem szerint igazi sikertörténet volt. Nyolc hónapig rend volt a faluban, sok mindent építettünk, sok mindent javítottunk.
Azt, hogy ez szerintem sem volt elég, már többször leírtam. Nézzétek meg azóta hogy néz ki ez a falu. Ha ismerőseim jönnek, szégyellem magam. Van mit.
Olyan vizsgálatok folytak a KFT ellen, amik semmiféle hiányosságot nem fedeztek fel. Nem is tudtak, a mai napig minden vonatkozó anyag nálam és a könyvelőnknél van, senki nem nézett bele. Minek is, pontosan tudták, nincs semmi, amibe bele lehetne kötni.
Az egész ügyet csak fegyverként használják ellenem, immár két éve.
Ilyenkor jól jön a szöveg, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Pedig várható volt, hogy majd fújja, de nem a szél, hanem aki úgy látja, hogy ez az érdeke.
Aki a KFT-vel kapcsolatosan a leg tájékozottabb, az Besti, akit elég alaposan tájékoztattam, szinte minden KFT-vel kapcsolatos határozatról, látta az összes anyagomat, sokat beszélgettünk róla.
Ha azt feltételezem, hogy a cikkeket nem ő maga írja, oldala népszerűsítésére, akkor megtehetné, hogy cáfolja az ott megjelenteket.
Ha nem, akkor Becske Pisti számomra Becstelenke Pisti lesz.
A KFT-t akkoriban valóban kegyetlen módon nyírták ki tulajdonosai (az önkormányzat), de szerintem nem a megszűntetés volt a legnagyobb hiba.
Egyszerűen nem kellett volna létrehozni ebben a formában. Egy ekkora faluban, amelyiknek ilyen alacsony a költségvetése, egyszerűen nem volt létjogosultsága.
Ezért nem az én fejem fáj, nem én hoztam létre, nem én találtam ki, csak később belecsöppentem, és tisztességgel végeztem a munkámat, amíg lehetett.
Ma, amikor kiterjedt közmunkaprogram van, teljességgel fölösleges többszörös kiadásokkal alkalmazottakat fenntartani.
Azt az összeget, amit akkoriban, viszont most sem ártana a falura fordítani, csak sokkal olcsóbb munkaerővel, és nagyobb teljesítménnyel.
Akkor is leírtam, a falu költségvetésének kb. hat százaléka volt az, ami rajtunk keresztül az utcára került. Nem volt sok, de több volt annál a semminél, ami azóta történt, történik.
Annak viszont érdemes lenne valahogy utánajárni, hogy a 2012-ben az általam az önkormányzatnak átadott, több, mint tízmilliós vagyonnak mi lett a sorsa. Ma már szinte semmi nincs meg belőle, ami mégis, azt két éve nem használták, használhatatlan állapotban van, értéke 0.- forint.
GergelyGyorgy
 
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: csüt. okt. 10, 2013 10:07 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: Dictator » szer. jún. 25, 2014 4:43 pm

Meg az erdekelne hogy mitol volt dragabb a konstrukcio?

-Ado es jarulekok fizetese? Kozmunka eseteben ezt nem kellett volna?
-Gepek vasarlasa es karbantartasa?

Sokan szerintem a konstrukcio lenyeget sem ertik, es azt sem hogy ez x ev alatt megterulhetett volna!?
Hosszan nem mennék bele, nem olyan könnyű a helyzet, el kellene indulni, majd meglátjuk mi jön ki belőle.

A forrást elő kell teremteni, el kell végezni a munkát! Meg lesz az eredménye.
Avatar
Dictator
 
Hozzászólások: 870
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 8:00 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: GergelyGyorgy » szer. jún. 25, 2014 10:50 pm

Igen, drága volt ez a konstrukció.
Ebben a magam felelősségét is elismerem ezt akkoriban nem láttam át, idegenedtem a közmunkásoktól.
Egy átlagos alkalmazott bérestől, járulékostól 150-180 ezerben volt. Ez közmunkás esetén kijött volna 15-20-ból, bizonyos esetekben ennél kevesebből is. Természetesen egy éhbéres közmunkás soha nem fog annyit teljesíteni, mint az alkalmazottaim, de jó szervezéssel, esetleg egy vegyes felállással, valamivel nagyobb létszámmal olcsóbban is kivitelezhető lett volna.
Hogy ezt miért nem láttam tisztán már akkor? Nem ismertem a falu ügyeit, nem ismertem a hivatalon belüli erőviszonyokat, és főleg nem voltam tisztában az anyagi háttérrel.
Nem is nagyon lehettem. A teljesség igénye nélkül felsorolnám, 2012-ben milyen tervek voltak, amiket a KFT-nek kellett volna végrehajtania:
Patakmeder rendbetétele a falu teljes hosszán, járdaépítés a Budai úton, posta előtti tér rendbehozatala, néhai Pengő bolt előtt parkoló és park kiépítése, Kft telephely épületének felújítása, Szedmák-ház utcafrontján a romos épületből ifjúsági klub kialakítása, utak rendbetétele, volt Trunk-telep helyének kitakarítása, ott új telephely építése a KFT részére, óvoda kerítésének burkolása Borosjenői kővel, stb.
Ezek mind nem arra utaltak számomra, hogy itt anyagi gondok vannak.
Ezért valóban indokoltnak láttam a 10 fő körüli létszámot, komoly beruházásokat a jármű, és gépparkban.
Volt egy hóeltakarító teherautónk, és egy bobcatünk, mikor átvettem az ügyvezetőséget.
Vettünk mellé egy multicar kisteherautót (a mai napig ez az egyetlen járműve van a hivatal kommandójának, pedig nem is az övék, a KFT tulajdona), vettünk egy kistraktort, szereztünk is mellé még egyet ( már nem úgy "szereztük", ledolgoztuk az árát), vettünk három fűnyírógépet, vettem fűkaszákat. A traktort emberemlékezet óta nem láttam a faluban, fűnyírógépeket ugyancsak nem, fűkaszákat vettük 27 ezer forintért, két év után tönkrementek (hadd ne részletezzem, miért), most vettek helyette egyet, 220 ezerért. Kellet volna még vásárolnunk egy, vagy két traktort hóeltakarítás céljára. Nem sorolnám tovább, rengeteg dolgot vásároltunk, amit indokoltnak láttunk. Ezek használva, kihasználva nem lettek.
Hogy megtérülhetett volna ez az egész? Akkor talán, ha lett volna fedezet arra, hogy meg is csináljuk a felsoroltakat, bár a jelen gazdasági helyzetben ez sem biztos.
Ez eleve nonprofit vállalkozás volt, nem hasznot kellett termelnünk, hanem kiváltani a nálunk is drágábban dolgozó vállalkozókat.
GergelyGyorgy
 
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: csüt. okt. 10, 2013 10:07 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: Dictator » csüt. jún. 26, 2014 7:11 am

Megtérülést úgy értettem, hogy a gépek, munkaeszközökbe fektetett összeg idővel megtérülhetett e volna több év alatt. Mert ennek az egésznek csak hosszútávon, de akkor talán lehetett volna értelme. Leszámítva a közmunkásokat, mert én ezt a 6%-ot nem érzem túlzásnak csak a koncepció nem stimmelt. Továbbá még soha senki nem beszélt arról hogy a Küller idején mi mennyibe került, és mennyi pénz került az évi 600 millióból külsős vállalkozókhoz. Ez a rész rendre kimarad az "érvelésből". Mai költségekről sem hallunk semmit.
Hosszan nem mennék bele, nem olyan könnyű a helyzet, el kellene indulni, majd meglátjuk mi jön ki belőle.

A forrást elő kell teremteni, el kell végezni a munkát! Meg lesz az eredménye.
Avatar
Dictator
 
Hozzászólások: 870
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 8:00 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: GergelyGyorgy » csüt. jún. 26, 2014 3:55 pm

Diktátor!
Többször rákérdezel a megtérülésre. Nehéz erre válaszolni.
Azt kell mondjam, számszakilag valószínűleg soha nem térült volna meg.
Viszont, ha abból az aspektusból nézzük, hogy a falut folyamatosan rendben lehetett volna tartani, nem kellett volna magasabb árszinten dolgozó vállalkozásokat bevonni,olyan munkák is megtörténtek volna, amik egyébként biztosan nem, akkor már egész más a helyzet.
De ez a fajta "megtérülés" is csak 4-5 év után lehetett volna érezhető.
Hogy a megelőző időszakokban mennyit költöttek ilyesmire, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.
Nincs is jelentősége. Nem összehasonlíthatóak azok az évek, mikor történik valami, illetve amikor nem.
A rántottleves is sokkal olcsóbb a bélszínnél.
Az utóbbi két évben például nem "kellett" költeni kátyúzásra, hóeltakarításra, viharkárokra, stb. Máris spórolt a hivatal bő tízmillát.
Jó hír viszont, hogy megjelent a legfrissebb Pilisborosjenői Semmitmondó.
Ha lehet még ilyet mondani, az eddigieken is túltesz.
GergelyGyorgy
 
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: csüt. okt. 10, 2013 10:07 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: LKriszta » pén. jún. 27, 2014 7:50 am

Cavinton helyett , íme a történet és a koncepció:

2010-ben megalakult a képviselő-testület. Paksi Imre polgármester Szirtes Gergely alpolgármesterre bízta a fejlesztési területeket és a községüzemeltetést. Ez utóbbi feladat ellátására javasolta Szirtes Gergely egy nonprofit gazdasági társaság megalapítását, amihez hasonló számos településen működik.
Többszöri nekifutásra végül megszavaztuk, hogy hozzunk létre egy nonprofit kft-t. Azért alakult meg ennyire körülményesen, mert előkészítetlen volt. Végül 2011 augusztusára bejegyzésre került, a képviselő-testület pedig kinevezte Tasi Csabát ügyvezetőnek.
2011. novemberében, amikor a KT megválasztott alpolgármesternek, a polgármester rám „bízta” a Falugondnok Kft-t. Ekkorra a Kft már rendelkezett az UNIMOG típusú tehergépkocsival (birtokunkban ekkor ugyan még nem volt, de az ügyvezető a vételárat már október 8-án átadta a kereskedőnek). Megválasztásom után egy héten belül az ügyvezető lemondott.
Választásunk az új ügyvezetőt illetően Gergely Györgyre esett, aki 2011. december 12-től látta el a feladatot, eddig a napig a korábbi ügyvezető vitte a kft ügyeit.
Az induláskor alaposan megnehezítette a dolgunkat, hogy a hivatalos papírokon a változások átvezetése lassan történt, ami olyan konkrét problémát jelentett, hogy az ügyvezető nem férhetett hozzá a bankszámlához, s így a téli időszakban, amikor a kiadásokat az időjárás határozza meg, nem jutott pénzhez.

A Falugondnok Kft. 2012. évi üzleti tervét (csatolt dokumentumként mellékelve) a következő koncepció alapján készítettem:
- a községüzemeltetéssel kapcsolatos költségeket a lehető legalacsonyabb áron (önköltségen) elvégezni
- a községüzemeltetéssel kapcsolatos kiadások nem lehetnek magasabbak, mint az azt megelőző években az ezekkel kapcsolatos külső kiadások
- külső vállalkozók megbízása helyett saját magunk megoldani a feladatot
- saját géppark létesítése az elvégzendő munkához
- szükséges személyi állomány biztosítása az elvégzendő munkához
- az óradíj megállapításánál már induláskor is érvényesüljön az a szempont, hogy alacsonyabb legyen a piaci árnál
- az óradíj 2012-es megállapításánál szempont volt, hogy az első évben ki tudja gazdálkodni az eszközpark kialakításához szükséges összeget
- középtávú koncepció pedig az volt, hogy a további években az óradíj fokozatos csökkentésével a községüzemeltetés egyre alacsonyabb áron valósuljon meg
- hosszútávon ezzel jelentős megtakarítást hozva a falunak

A költségvetés kialakításakor alapul vettem a korábbi évek községüzemeltetéssel kapcsolatos kiadásait, s szempont volt, hogy a 2012-es költségvetés már az induláskor sem haladhatja meg a korábbi évek kiadásait annak ellenére, hogy nincs eszközparkunk és ezért jelentős beruházást kell végrehajtanunk.
Az egyéb, önkormányzaton kívülről származó bevételek arányát jogszabály maximalizálja.
A költségvetést 2012 márciusában fogadta el a képviselő-testület.

Nehezítő körülmények:
A kft 2011-ből származó követeléseit 2012-ben számlázta le az új ügyvezető a település felé, ami terhelte a 2012-es üzleti évet. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy 2012 nyarán, amikor támadást indítottak a kft ellen, akkor az egy hivatkozási alap volt, hogy időarányosan jelentősen több kifizetés érkezett a kft felé az önkormányzattól, mint az az üzleti tervben szerepel.
A kft és a hivatal között nehézkesen ment az elszámolás. Ez folyamatos likviditási problémához vezetett a kft-nél, ami jelentősen megnehezítette a munkájukat (drágította is), ez különösen a téli hónapokban okozott gondot, amikor az időjárás nincs tekintettel arra, hogy van-e üzemanyagra pénz vagy nincs.
A hóeltakarításhoz egyetlen UNIMOG tehergépkocsi állt rendelkezésünkre, ami alkalmatlannak bizonyult a földutakon történő munkavégzésre. Már kiinduláskor célszerűbb lett volna két darab traktort vásárolni erre a célra, amit aztán évközben egyéb munkák során is hasznosítani lehetett volna.
A Hivatal nem hajtotta végre a 2012-re szóló adórendeletünket, nem vetette ki időben az adókat, ami jelentős bevétel kiesést eredményezett. Mivel a kft volt az egyetlen állandó „beszállítója” az önkormányzatnak, páran a kft költségeinek jelentős, ellehetetlenítését szolgáló költségcsökkentésében látták a probléma megoldását.
Csatolmányok
2012évi üzleti terv végleges.doc
(111.5 KiB) 885 alkalommal.
LKriszta
 
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: kedd nov. 12, 2013 11:27 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: Dictator » pén. jún. 27, 2014 8:47 am

Köszi a sok infót mindkettőtöknek.

Azért kérdeztem ennyit, mert biztos vagyok benne hogy 10 emberből talán 2-3 ha érti a konstrukció lényegét. Na nem azért mert buták, hanem mert csak nagyon lassan, több hónap alatt sikerült nekem is kimazsolázni GGY írásaiból. Továbbá van egy jelentős réteg akik komplett ideológiát építettek arra hogy egyáltalán nem akarják ezt megérteni. Ők inkább rágalmaznak, hazudnak és félrevezetik híveiket. Lelkük rajta, bár innen üzenném az érzékeny moderátoroknak hogy a rágalmazás nettó BTK kategória, jóval fajsúlyosabb mint az ártatlan "töközés". Több 10 milliós sikkasztással alaptalanul vádaskodni úgy tűnik mégis belefér a magasztos erkölcsbe. Nem ma kezdődött ez, 2011 óta terjedtek a hamis vádak az ÖPE fórumon, mint nyilvános budiban a hasmenés. Tudjuk jól hogy ezek a primitív gondolatok hol fogantak, ki hordta ki és nevelgette miután megszülettek a Budai úti Bunkerben. Nem tudom mennyire van értelme belemenni a legapróbb részletekig, hiszen van az a réteg akiket hegesztőpisztollyal sem lehet leválasztani a Küller János köré szőtt legendákról. Mert ha a Jani azt mondta hogy Ők olcsóbban és jobban csinálták, akkor ez innentől kezdve cáfolhatatlan szentírás. Brummm Brummm a fő zöld, a medvék barnák, Küller pedig szakértő. MINDENKI TUDJA! Én ilyenkor vissza szoktam kérdezni hogy ugyan mennyi volt az annyi a Küller korszakban, de erre soha senki nem tudott értelmes választ adni. Értem jól GGY. hasonlatát, viszont nem is én kezdtem el bizonyos éveket összemérni. Ezeket már késztermékként próbálták lenyomni a torkunkon az ÖPE fórum farizeusai. Aki megette, most gőgös tudatlanságában visszaöklendezi ezeket a választások előtt. Ultima ratio! Tálibokat könnyebb lenne megtéríteni, mint ezeket a bálványimádó medvebocsokat.

A gondolkodó többség kedvéért pár fogalmat tisztáznék:

-Árszínvonal: Sokszoros ár vagy piaci ár? Méregdrágán vagy nagyon olcsón? Apró retorikai trükkök aminek nem kellene bedőlni.

-30 millió-csőd összemosása: 30 millió forint az akkori költségvetés 6-7%-a. Jó lenne végre tisztázni a Küller érában mennyit költöttek ezekre a célokra együttesen. Amúgy nekem nem tűnik ez annyira soknak, ha belegondolunk hogy a Mester utca felújítása több mint 10, Fő téri Tesco parkoló 40 millióba, a Szedmák ház 60 millióba kóstált. Küller János vezette testület által produkált átlagos éves hiány is olyan 25-30 mió forint volt, 2010-ben közel 50 millió. Varga Úr az új adórendeletnél röpke 60 millával számolta el magát, és még biztosan lehetne folytatni ezeket.

-Közmunkás-betanított munkás-vállalkozók: Örökös motívum, mely szerint közmunkásokkal mindent szuper olcsón el lehetne végeztetni. Ezt a Jolly Jokert bárki bedobhatja, csak akkor minek kellettek régen a külsős vállalkozók? Mellesleg én ajánlok még olcsóbbat: vietnámi gyerekmunkások! Náluk olcsóbban aztán tényleg senki sem dolgozna, és Küller hívei azt is elnéznék nekik hogy semmit sem értenek az útépítéshez, építőiparhoz, több milliós gépek kezeléséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Dictator pén. jún. 27, 2014 2:23 pm-kor.
Hosszan nem mennék bele, nem olyan könnyű a helyzet, el kellene indulni, majd meglátjuk mi jön ki belőle.

A forrást elő kell teremteni, el kell végezni a munkát! Meg lesz az eredménye.
Avatar
Dictator
 
Hozzászólások: 870
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 8:00 pm

Re: Falugondnok Kft.  (Cavinton helyett)

HozzászólásSzerző: LKriszta » pén. jún. 27, 2014 1:46 pm

Dictator írta:


> -Árszínvonal: Sokszoros ár vagy piaci ár? Méregdrágán vagy nagyon olcsón?
> Apró retorikai trükkök aminek nem kellene bedőlni.

Az árat a piaci ár alatt határoztuk meg. Megnéztük a környékbeli vállalkozók milyen áron dolgoznak, és ehhez képest állítottuk be a mi árainkat.
>
> -30 millió-csőd összemosása: 30 millió forint az akkori költségvetés
> 6-7%-a. Jó lenne végre tisztázni a Küller érában mennyit költöttek ezekre a
> célokra együttesen. Amúgy nekem nem tűnik ez annyira soknak, ha
> belegondolunk hogy a Mester utca felújítása több mint 10, Fő téri Tesco
> parkoló 40 millióba, a Szedmák ház 60 millióba kóstált. Küller János
> vezette testület által produkált átlagos éves hiány is olyan 25-30 mió
> forint volt, 2010-ben közel 50 millió. Varga Úr az új adórendeletnél röpke
> 60 millával számolta el magát, és még biztosan lehetne folytatni ezeket.


A korábbi években körülbelül 30 millió volt a községüzemeltetésre fordított összeg.

Nem került csődbe a falu abban az időben, amikor mi voltunk a képviselők. Tudom, hogy Varga és Windisch képviselők ezt terjesztik, de hazudnak az embereknek, és nem tudják bizonyítani. A Hunya Éva által vezetett tényfeltáró bizottság is csendben kimúlt, mert nem talált semmit. Ha talált volna, feljelentést kellett volna tennie. Annyi tisztességet feltételeztem Hunya Éváról, hogy az eredménytelenség után kiáll és elmondja, hogy a bizottság mire jutott.
Vargát és Windischet azért nem jelentem fel rágalmazásért, mert nem akarom azokat az embereket bíróság elé citálni, akik tanúskodni tudnának.

>
> -Közmunkás-betanított munkás-vállalkozók: Örökös motívum, mely szerint
> közmunkásokkal mindent szuper olcsón el lehetne végeztetni. Ezt a Jolly
> Jokert bárki bedobhatja, csak akkor minek kellettek régen a külsős
> vállalkozók? Mellesleg én ajánlok még olcsóbbat: vietnámi gyerekmunkások!
> Náluk olcsóbban aztán tényleg senki sem dolgozna, és Küller hívei azt is
> elnéznék nekik hogy semmit sem értenek az útépítéshez, építőiparhoz, több
> milliós gépek kezeléséhez.

A közmunkás-betanított munkás- szakmunkás más-más munkavégzésre alkalmas. A kft-nél a tervezett munkák szerint mindegyikre szükség volt.
LKriszta
 
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: kedd nov. 12, 2013 11:27 pm

Következő

Vissza: Mi történik és minek kellene történnie Pilisborosjenőn?

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 1 vendég

cron