Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

Pilisborosjenői, közéleti információ forrás.

Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: korte » kedd okt. 21, 2014 11:28 pm

Hé, fórumozók! Ezt a levelet küldeném a Jegyzőnőnek. Mit szóltok?

Tisztelt Jegyzőnő!
Tájékoztatom Önt, hogy a Teve-sziklák feletti erdős területen az idén is nagymennyiségű fát vágtak ki. Évek óta zajlik a favágás, sok száz m3 tüzifát termelnek ki évente, a kivágott fák átmérője sokszor a 20 cm-t sem éri el. Az érintett területen zajló erdőgazdálkodás (?) nem tűnik tervezettnek, átgondoltnak, szakszerűnek. Tarvágások is történnek, elburjánzó nyiladékok szabdalják az erdőt, bizonyos részeken olyan ritkítások voltak, hogy a végeredmény már alig tekinthető erdőnek (ingább liget), ráadásul a korábban így kiritkított részeket most tovább ritkították. Jelenleg néhány helyen a turistautakon hagyták a kivágott fák lombját, elzárva az utakat a kirándulók, látogatók előtt. Láthatólag az erdőt kizárólag tüzifatermelő erdőnek tekintik, a problémás területekkel nem foglalkoznak (fenyők terjedése), egyáltalán nem veszik figyelembe azt, hogy ennek az erdőnek turisztikai szerepe is lenne. Úgy tűnik, az erdőt csak kizsákmányolják. A főbb turistautak elhanyagoltak, különösen a Csobánkára vezető út, amit egy kis eső után már sem gyalog sem kerékpárral nem lehet járni a hatalmas lyukakat megtöltő víz és sár miatt.
Kérem Önt, hogy hivatalból vegye fel a kapcsolatot az erdő kezelőjével, és kérjen tájékoztatást arról, milyen terv szerint milyen gazdálkodás folyik a területen. Kezdeményezzen tárgyalásokat annak érdekében, hogy Pilisborosjenő érdekeit is figyelembe vevő, korszerű, környezetkímélő, kirándulásra is alkalmas, nemzeti parkhoz méltó erdőként kezeljék a területet, ne pedig tüzifaforrásnak. Továbbá javaslom, hogy a fakivágásokról rendszeresen tájékoztassák a falut, mert akkor talán meg lehet különböztetni a hivatalos favágást a falopástól.
Kérem, tájékoztassa a falu közvéleményét a helyzetről és a megoldási lehetőségekről. Kérem, hogy megkeresésemről és intézkedéséről tájékoztassa a Polgármestert és a Képviselőtestületet is.

Köszönettel:
2014. október 21.
Körtvélyesi Tibor
lakos
korte
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 1:06 am

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: E.MikeAttila » szer. okt. 22, 2014 5:03 pm

Ma a nyeregben volt dolgom, ezért gondoltam körülnézek. Lehet, hogy pont a lényeges részeket kerültem el, de én nem látom olyan súlyosnak a helyzetet. (Egy darabig a zöld jelzésen mentem, majd ki a Kerekes hegyig, onnan vissza a Csobánka felé vezető úton. Tehát lehet, hogy pont a köztes ösvényekről van szó.) Emlékeim szerint utoljára 2008-ban volt durva tarvágás a Szódás barlang alatt a zöld jelzés mellett a Magas-erdőben. Most én inkább szálalást láttam. A Pilisi Parkerdő becsületére legyen mondva egyre inkább (ismét) lovakkal végzik ezt a munkát. Abban igazad van, hogy már-már nevetséges, hogy inkább liget a terület és a fenyő is nagy gond. Az mondjuk tényleg jó lenne, ha teszem azt a Hírmondóban lenne némi tájékoztatás, bár félek az erdészek se diszponálnak két hónappal előre. És hogy konstruktív is legyek, én benne vagyok egy olyan gerilla akcióban, hogy öten-tízen kimegyünk ásókkal és Csobánkáig lecsapoljuk a tócsákat. Hivatalosan az egyetlen biciklivel járható erdei út és már filóztam rajta, hogy kimegyek tereprendezni, de egyedül nem fűlött hozzá a fogam.

Üdv: a szomszéd
E.MikeAttila
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd okt. 14, 2014 3:17 am

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: korte » szer. okt. 22, 2014 10:55 pm

Köszi a visszajelzést. Épp ezért tettem fel a levéltervezetet, hogy lássam, más is így látja-e, mert lehet, hogy engem elragadnak az érzelmeim. Jelen esetben ha a Szellőközről indulsz a lovakon át az erdőbe, akkor jutsz be egy "ligetbe", amit most tovább ritkítottak, szanaszét hagyták az ágakat. Onnantól egészen sokáig kivágtak egy csomó fát, halmokban állnak. Tavaly ugyanezen a környéken, de kicsit följebb volt nagy irtás, arra vannak a régebbi tarvágások is. Nem értem, mi folyik, mi a cél. Az amúgy nem baj, ha változatos az erdő, de nekem ez inkább zavarosnak tűnik, olyan, mintha valaki próbálkozna ezzel is, azzal is, de közben tönkreteszi az egészet. Tócsát csapolni nem fogok, oda gépek kellenek, persze sugárutat nem kell építeni, csak minimális de rendszeres karbantartás kellene.
korte
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 1:06 am

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: Vendég » csüt. okt. 23, 2014 1:19 pm

Én már régebben megérdeklődtem Csobánka felé személyesen, hogy mi ez a munkálat. "Bontás" az eljárás neve. A megritkított erdőben a megmaradó fák több fényhez jutnak, nagyobb lesz a koronájuk, több makkot teremnek, azt elszórják, amiből új erdő nő mire ez végképp elöregszik. A makk is csak úgy tud kikelni, ha fény éri a talajt, ezért ligetesebb, világosabb most ez az erdő. (A másik verzió az lenne, ha majd a megöregedett erdőt teljesen tarra vágnák, és újat ültetnének a helyére, de azt már mi nem érnénk meg, hogy abból erdő legyen.) Szerintem ez a verzió jobb, környezetbarátabb mint a tarvágás. A gally pedig azért marad ott, mert ha elkorhad, pótolja a tápanyagokat. Régen eladták olcsóbb tűzifának, vagy a helyszínen elégették, esetleg gyűjteni is lehetett, de ez már régóta tilos, ahogy a tarlóégetés is. Szerintem tudják, hogy mit miért csinálnak, nincs itt semmi vész.
Vendég
 

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: korte » szer. okt. 29, 2014 1:11 am

Kis híján elbizonytalanodtam. Amíg nem kirándultam egy nagyot a Prédikálószék környékén. Arra szépek az erdők, nem állnak tonnaszám a kivágott fák. Ott igazi erdők vannak, azokhoz képest a mieink lomtárnak látszanak, pedig az erdők kora megegyezik. Szóval mégiscsak azt látom, hogy itt rablógazdálkodás folyik. A rezsicsökkentés miatt az erdészetek olcsóbban adják a fát, úgyhogy írtják is rendesen, hogy legyen elég, és meglegyen a terv is bevételben, mert hát itt könnyű a vágás, és nem kell messzire vinni.
korte
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 1:06 am

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: korte » csüt. okt. 30, 2014 1:02 am

Észrevettem, hogy a fák útjelzőként szolgálhattak régen. Ha megyünk a vár felé, az első elágazásnál egy platán van, a szikláknál egy nagy cseresznye fa állt régen (20 éve még láttam), a csobánkai elágazásnál meg egy nagy hársfa van egy dombocskán. A régiek erről nyilván többet tudnak. A feltételezésem az, hogy az utak valamiért fontos pontjain különleges ( a környezettől eltérő) fákat ültettek, hogy könnyebben tájékozódjanak, és hogy tudjanak beszélni azokról a helyekről (" a cseresznyefánál találkozzunk"). Szívesen meghallgatnám erről az öregebbek gondolatját. És adott esetben ültetni kéne a kipusztultak helyére újakat.
korte
 
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: szer. okt. 30, 2013 1:06 am

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: Garaba » csüt. okt. 30, 2014 8:26 am

Vasárnap én is átsétáltam Csobánkára az "erdei úton", és nekem is nagyon rossz érzésem volt.
Régen jártam arra, nem erre emlékeztem, hasonló benyomásom támadt, mint Körtének.
Garaba
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: csüt. okt. 23, 2014 8:46 am

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: Becskepisti » csüt. okt. 30, 2014 6:18 pm

Sziasztok,
én olvastam a napokban egy cikket egy erdészeti szakmérnökkel. Ennek lényege a következő volt: 2 lehetőség van a mai erdőink egy jó részénél, 1, tarvágás, hogy a régi hamarosan elpusztuló fák helyére újakat ültessenek (ezt alkalmazták régen), vagy ritkítás és ennek révén (plusz levegő-fény, stb) az erdő természetes fejlődése, új fák növekedése. Ez utóbbit, mint ma alkalmazott pozitív példát említette. Sajnos kapásból nem tudom hol olvastam, de ha megtalálom, belinkelem.
Nagyjából ezt láttam előzményként valaki más kommentjében is..
Engem mindenesetre kicsit megnyugtatott..
Csak szûklátókörû, zsigeri elôítéletességet ne..
Becskepisti
 
Hozzászólások: 100
Csatlakozott: csüt. okt. 31, 2013 7:07 pm

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: LKriszta » csüt. okt. 30, 2014 10:09 pm

Pro Silva (Erdőért) módszernek hívják. Itt olvashattok róla:

http://www.prosilva.hu/

Ez is érdekes:

http://www.kerekerdo.org/pdf/K%DCLF%D6L ... B%E9la.pdf
LKriszta
 
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: kedd nov. 12, 2013 11:27 pm

Re: Tűzre velünk! - erdő fák nélkül.

HozzászólásSzerző: GergelyGyorgy » pén. okt. 31, 2014 11:36 pm

Sziasztok!

Tényleg ez az egyetlen probléma Borosjenőn?
Akkor azért nincs nagy baj.
GergelyGyorgy
 
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: csüt. okt. 10, 2013 10:07 pm

Következő

Vissza: Mi történik és minek kellene történnie Pilisborosjenőn?

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 1 vendég

cron